10 beste tools voor projectmanagers in 2021

Tijdens het uitvoeren van een softwareontwikkelingsproject is het onmogelijk om alles in gedachten te houden. Taakvolgorde, taakafhankelijkheden, projectmijlpalen en deadlines, delen van software die worden ontwikkeld – zijn slechts een paar dingen waarmee projectmanagers (PM) dagelijks te maken hebben. Om projecttaken met succes te beheren en iedereen op de hoogte te houden van de resultaten, gebruiken projectmanagers effectieve en handige projectbeheersoftware.

In dit artikel gaan we in op de handigste projectmanagementtools voor IT-projecten.

Wat is projectbeheersoftware en waarom is het nodig?

Software voor projectbeheer vertegenwoordigt verschillende samenwerkingsapps voor projectbeheer die individuen of teams helpen hun projecten en taken efficiënt te organiseren en te beheren. Door deze apps te gebruiken, kunnen projectmanagers teamwerk volgen, leren wat het team nodig heeft om taken met succes af te ronden, taken toewijzen, deadlines instellen, voltooide taken afsluiten en nog veel meer.

Er is een breed scala aan projectmanagementtools beschikbaar, gratis of op abonnementsbasis. Sommige PM-tools werken uitstekend alleen voor kleinschalige projecten, terwijl andere beter geschikt zijn voor alle soorten projecten. Ze hebben echter allemaal ongeveer dezelfde reeks functies en vervullen hetzelfde doel: projecttaakbeheer.

Hier zijn de belangrijkste projectmanagementtools voor IT-projecten.

Visuele dashboards

Dashboards worden gebruikt voor het eenvoudig volgen van projecten en taken. Ze kunnen worden gepresenteerd in de vorm van kanbanborden, een kalender, een grafiek met mijlpalen of een set kleinere borden met de belangrijkste statistieken of projectdetails.

Venster Taakbeheer

Dit is een van de basisfuncties van projectbeheersoftware. Het helpt projectmanagers om de lopende taken bij te houden, de komende taken te controleren en toe te wijzen en de lopende taken bij te houden. Vensters voor taakbeheer kunnen de vorm hebben van een kalender, een kanbanbord of een Gantt-diagram met taakafhankelijkheden.

Tijdregistratie

Alle projectmanagementtools maken het mogelijk om deadlines in te stellen, hoewel ze niet allemaal een tijdregistratie hebben. Er zijn tijdregistratieprogramma’s nodig voor een nauwkeurige facturering van medewerkers en een zorgvuldige projectplanning. Velen van hen kunnen worden toegevoegd als uitbreidingen voor projectmanagementsoftware.

Samenwerkingsfunctie

Dit is een andere basisfunctie voor teamwerk die gemakkelijk kan worden geïntegreerd in de meeste projectbeheertools. Hiermee kunnen projectteams op de hoogte blijven van de taken, taken aan elkaar toewijzen, opmerkingen plaatsen en bijlagen toevoegen aan de taken, en zelfs communiceren in chats in de app.

Rapporteren

Rapporten helpen projectmanagers en teams de projectstatus bij te houden en de voortgang in te schatten. Ze visualiseren de projectgegevens zodat het projectteam snel een project kan bekijken en de sterke en zwakke punten kan beoordelen. Dit biedt verschillende inzichten om de teamprestaties te verbeteren, projectmiddelen beter toe te wijzen en de voltooiing van het project te volgen.

Overzicht van 10 beste projectbeheertools in 2021

Laten we nu eens kijken naar de top 10 van populairste projectbeheertools voor softwareontwikkelingsprojecten.

1. Jira

Jira is een krachtige en professionele tool die speciaal is gemaakt voor het volgen en beheren van softwareontwikkelingsprojecten. Ten eerste verscheen het als een software voor het opsporen van bugs, maar na verloop van tijd veranderde het Atlassian-bedrijf het in een allesomvattende oplossing voor het beheer van middelgrote en grote projecten.

Jira volgt de Agile-softwareontwikkelingsmethodologie met iteraties van softwareontwikkeling en regelmatige productleveringsmogelijkheden. Softwareontwikkelaars kunnen hun projecten volgen in de Kanban- en Scrum-modi, en QA-activiteiten uitvoeren.

Met Jira kunnen projectmanagers:

 • hun dashboards aanpassen;
 • volg problemen, taken, bugs, workflows en heldendichten;
 • gebruik kalender en kanban- en scrumborden;
 • tijdtracker en Gantt-grafieken toevoegen als extensies;
 • gedetailleerde rapporten krijgen over teamprestaties, projectvoortgang;
 • stel deadlines en mijlpalen vast, en nog veel meer.

Voor een beginner lijkt Jira misschien complexe software en het vereist inderdaad enige training voor effectief projectmanagement. Daarom is het bedrijf begonnen met een light-versie van Jira die online draait. Naast de cloudversie kunnen Jira-gebruikers kiezen tussen Standard-, Premium- en Enterprise-banden. Ze worden geleverd als SaaS of stand-alone software om op lokale servers te installeren.

2. Redmine

Redmine is een andere professionele projectbeheertool die speciaal is gemaakt voor softwareontwikkeling. De app bevat standaardfuncties die in alle projectbeheersoftware te vinden zijn, zoals een gebruikersbord, een agenda, contacten en een Gantt-diagram.

Redmine heeft echter een aantal echt waardevolle functionaliteit die deze app een levensvatbaar alternatief voor Jira maakt, waaronder:

 • probleem volgen;
 • routekaarten en mijlpalen;
 • Git en helpdesk;
 • CRM- en SVN-opslagplaatsen;
 • team grafiek;
 • Wiki.

Softwareontwikkelingsteams bij SCAND maken op grote schaal gebruik van Redmine in hun app-ontwikkelingsprojecten vanwege de uitstekende functies die het biedt.

Door Wiki-functies te gebruiken, kunnen onze softwareontwikkelaars handleidingen en softwaredocumentatie maken en deze op één plek bewaren. Met geïntegreerde Git- en SVN-besturing kunnen projectteams productversies volgen en in een overzichtelijke volgorde opslaan.

Al deze functies maken Redmine een sterke en effectieve oplossing voor kleine, middelgrote en grote app-ontwikkelingsprojecten.

3. Trello

De Trello-app is een andere creatie van Atlassian die goed past bij kleine softwareontwikkelingsprojecten. Het belangrijkste idee van Trello komt voort uit Kanban-borden.

Trello-dashboards zijn onderverdeeld in drie gebieden waar gebruikers taakkaarten kunnen maken. Ze kunnen deze kaarten in de Things To Do-, Doing- of Done-gebieden plaatsen en ze van het ene gebied naar het andere verplaatsen terwijl de taak wordt voltooid.

Trello is zeer visueel en super gebruiksvriendelijk, daarom geven veel mensen de voorkeur aan deze app voor individueel taakbeheer. Bovendien is het gratis. Het is een uitstekende keuze voor startups of freelancers, hoewel teams die grootschalige projecten uitvoeren mogelijk op zoek moeten naar een andere oplossing.

4. Wrike

Er zijn veel cloudgebaseerde SaaS-opties voor projectbeheer en Wrike is een van de beste. Deze compacte en intuïtieve app biedt zijn gebruikers verschillende abonnementsopties, afhankelijk van het type project en de werkstijl. Ze bestaan ​​uit Professional, Business, Wrike for Marketers, Wrike for Professional Services en Enterprise-opties.

Met Wrike kunnen projectmanagers:

 • taken maken en beheren;
 • taken bijhouden en taakafhankelijkheden beheren in Gantt-grafieken;
 • prioriteiten stellen in overeenstemming met deadlines;
 • projectrapporten opstellen;
 • bekijk projecten als een lijst, een bord, een tabel of Gantt-diagram;
 • pas het hoofddashboard aan met widgets.

Wrike werkt het beste voor kleine en complexe projecten en kan goed worden aangepast voor softwareontwikkelingsprojecten.

5. Zoho-projecten

Zoho is een veelgebruikte app voor projectbeheer die goed werkt voor kleine en middelgrote softwareontwikkelingsprojecten. De app heeft algemene basistools voor projectbeheer, waaronder:

 • taakaanpassing met taakstatussen, bepaalde werknemers aan bepaalde taken toevoegen, geautomatiseerde taakconfiguratie en andere;
 • Gantt-grafieken en Kanban-borden;
 • beheer van middelen;
 • Critical Path-schatting;
 • meerdere manieren van communicatie, zoals forums en real-time chat;
 • urenregistratie en urenstaten.

Zoho Projects biedt gratis onboarding voor klanten, gratis ondersteuning en gedetailleerde online handleidingen die door andere gebruikers zijn gemaakt. Het heeft veel positieve recensies van IT-bedrijven, consultants en onderwijsorganisaties.

6. monday.com

Monday.com is een intuïtieve en super aanpasbare tool voor eenvoudig projectbeheer. De makers hebben hun eigen systeem voor taak- en projectbeheer uitgevonden dat alle projectgegevens in eenvoudige gekleurde blokken organiseert. Hierdoor kunnen belanghebbenden de essentiële projectinformatie pakken door gewoon naar het hoofddashboard te kijken.

Hoewel de app er vrij eenvoudig en zelfs licht uitziet, heeft hij in werkelijkheid een sterke reeks werkbare functies voor uitgebreid projectbeheer, inclusief softwareontwikkeling.

De functies van Monday.com zijn onder meer:

 • op maat gemaakte project- en taakcreatie en toewijzing;
 • tijdlijn met taakafhankelijkheden die opsplitst in dagen, weken, maanden en jarenweergave;
 • ruime keuze aan widgets;
 • kalender- en kanbanborden;
 • snel zoeken en gedetailleerd sorteren op trefwoorden.

Hoewel de twee functies die de app echt mist, terugkerende taken en gedetailleerde rapportage zijn. Toch kan monday.com een ​​goede keuze zijn voor kleine en middelgrote app-ontwikkelingsprojecten.

7. Klik op Omhoog

ClickUp is een projectbeheertool boordevol functies. Het lijkt erop dat ClickUp alles heeft voor succesvol softwareprojectbeheer. Projectmanagers kunnen de volgende functies vinden in ClickUp:

 • aanpasbaar en rijk aan details time tracker;
 • projectplanning en taakplanning;
 • beheer van middelen;
 • QA-beheer;
 • verdeelt taken in subtaken;
 • Gantt-grafieken, kalenders, tijdlijnen;
 • Wiki’s en documenten;
 • CRM- en communicatiemiddelen;
 • 6 ingebouwde rapporttypen en nog veel meer.

Het lijkt erop dat de makers van ClickUp hebben geprobeerd alle projectmanagementervaringen te synthetiseren en projectmanagement zo gedetailleerd mogelijk te maken. Aan de andere kant kunnen deze aandacht voor detail en een groot aantal configureerbare instellingen beginnende projectmanagers ervan weerhouden de app te gebruiken.

8. Smartsheet

Smartsheet is een niet-standaard projectmanagementtool in de vorm van spreadsheets. De projectmanagers die gewend zijn om met Excel- of Google-tabellen te werken, kunnen gemakkelijk aan Smartsheets wennen. De app biedt zijn gebruikers:

 • aanpasbare taken en workflowautomatisering;
 • visuele Gantt-grafieken, kalender- en Kanban-taakweergaven;
 • herinneringen en automatische waarschuwingen;
 • Critical Path evaluatie en mijlpalen;
 • gedetailleerde rapporten exporteerbaar naar Excel;
 • tools voor teamsamenwerking.

Daarnaast biedt Smartsheet zijn klanten hoge gegevensbeschermingsnormen, waaronder tweefactorauthenticatie, functies voor eenmalige aanmelding en het voorkomen van ongeautoriseerde toegang.

Ondanks de kleine nadelen, zoals een beperkt activiteitenlogboek of enkele uitdagingen bij het gebruik van de Agile-methodologie, kunnen Smartsheets met succes worden aangepast voor kleine en zelfs middelgrote softwareontwikkelingsprojecten.

9. Team Gantt

Team Gantt-projectmanagementtool heeft het idee van Gantt-grafieken als kern. Het biedt uitstekende en zeer interactieve Gantt-grafieken voor effectief projectbeheer. De tool is erg gebruiksvriendelijk en past bij kleine bedrijven.

De makers van de app betaalden echter te veel aandacht om hun Gantt-diagrammen perfect te maken, waardoor de focus werd verschoven van andere projectbeheerbehoeften. Het kan moeilijk zijn om meer dan twee projecten in de app bij te houden en gebruikers kunnen slechts verschillende afhankelijkheden tussen taken toevoegen. Op deze manier moeten projectmanagers iets anders overwegen voor serieuze app-ontwikkelingsprojecten.

10. Teamwerk

Teamwork is een elegante en eenvoudige oplossing voor succesvol projectmanagement. Met deze krachtige en intuïtieve tool kunnen gebruikers een groter beeld van hun projecten zien. Teamwork bevat alle functies die nodig zijn voor effectief projectbeheer, zoals:

 • overzicht dashboard;
 • apart taakvenster;
 • projectmijlpalen;
 • berichten, notities en bestanden uploaden voor projecten;
 • tool voor tijdbeheer;
 • risicomanager voor teamleden om belanghebbenden van het project te waarschuwen voor eventuele problemen die zich in het project kunnen voordoen;
 • venster voor gebruikersbeheer en factureringssysteem.

Teamwork is een geweldige tool voor diegenen die de voorkeur geven aan eenvoudige navigatie met alle toolknoppen op hun vingerafdrukken. Het past het beste bij kleine en middelgrote app-ontwikkelingsprojecten.

Conclusie

Projectmanagementtools vormen een belangrijke schakel tussen alle projectelementen en belanghebbenden van het project. Ze stellen projectmanagers in staat om het algehele projectlandschap, de ontwikkelingsstappen, deelnemers, voortgang en mogelijke risico’s te zien. Er is geen softwareontwikkelingsproject dat goed werkt zonder een goede projectmanagementtool.

Elk project heeft zijn eigen eisen en details, daarom moeten projectmanagers de tools kiezen die goed bij hen passen. Daarnaast moeten projectmanagers ervoor zorgen dat deze tools niet alleen werken voor hun project, maar ook passen bij de belanghebbenden van het project en dat ze weten hoe ze deze effectief kunnen gebruiken.

CreditSource link

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

Pan-Belgium
Logo
Compare items
 • Total (0)
Compare
0
Shopping cart