Verrassende voordelen van DC/DC converters

In eender welke installatie en in alle technische sectoren wordt er standaard gebruik gemaakt van AC/DC power supplies. Om je installaties goed te laten werken, is het soms noodzakelijk om de wisselstroom om te zetten in gelijkstroom, zodat het systeem niet overbelast geraakt. Wisselstroom omzetten in gelijkstroom is een gekende techniek om machines goed te laten werken. Maar je kan ook gelijkstroom omzetten in een andere gelijkspanning. Deze ontdekking zorgt voor een evolutie in de wereld van Printed Circuit Boards (PCB’s) en, in gevolg daarvan, uiteraard ook voor de gehele industriële sector.

Van wisselstroom naar gelijkstroom

Om wisselstroom om te kunnen zetten naar gelijkstroom, heb je een AC DC power supply nodig. Aan de primaire zijde van deze stroomvoorziening kan je zowel een monofasige als een driefasige spanning aansluiten. Aan de secundaire zijde zijn de meest voorkomende gelijkspanningen  5V, 12V, 24V, 30V, 36V, 48V en 72V. Om wisselstroom om te zetten naar gelijkstroom, kan je niet zonder een betrouwbare AC/DC power supply die zowel compact als efficiënt is. 

Hoe kies je die niet te evenaren power supply?

AC/DC power supplies worden voor allerlei toepassingen en voor verschillende vermogens gefabriceerd. De gekende nichefabrikanten zoals PULS en Mornsun maken zowel high-end als low cost stroomvoorzieningen. Het is cruciaal om de meest geschikte converter te kiezen voor jouw elektronische toepassing. Een AC/DC power supply is namelijk het hart van je machine, omdat het ervoor zorgt dat motoren, sensoren en PLC’s de nodige spanning en stroom krijgen om goed te functioneren. Wanneer je op zoek bent naar een erg efficiënte voeding, kan je een standaardvoeding aankopen of een AC/DC power supply op maat laten maken. 

Van gelijkspanning naar gelijkspanning

Soms is het niet nodig om wisselstroom om te zetten in gelijkstroom, maar wel om gelijkspanning om te zetten in gelijkspanning. Dit is vooral erg nuttig wanneer de belasting van je toepassing een hogere of lagere gelijkspanning vraagt dan diegene die beschikbaar is. Met een DC DC converter kan je gelijkstroom in gelijkstroom omzetten. Ook wanneer je een galvanische scheiding nodig hebt, en hiervoor de spanning aan de ingang en uitgang gelijk moet maken, kan je dit met een DC/DC converter tot een goed einde brengen. Ook bij een batterij, waar de variërende spanning aan de ingang moet omgezet worden in een stabiele spanning, kan je de werking van een DC/DC converter toepassen. 

Toepassingen voor DC/DC converters

DC/DC converters kan je overal in de industriële wereld terug vinden. Ze bestaan dan ook in alle denkbare vormen en maten. PCB’s maken vaak gebruik van de laagste vermogens van DC/DC converters.  De hogere vermogens DC/DC converters kom je dan weer tegen bij schroefmontage, DIN-rail montage en 19” rack montage. Veel AC/DC power supplies kunnen ook ingezet worden voor DC/DC conversie. Welke converter je ook aankoopt, zorg er zeker voor dat je kiest voor een betrouwbaar en efficiënt exemplaar met een lange levensduur.

 

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

Pan-Belgium
Logo
Compare items
  • Total (0)
Compare
0
Shopping cart