Waar en hoe softwareontwikkelaars inhuren in Oost-Europa

Oost-Europese landen zijn de afgelopen 10 jaar een van de meest aantrekkelijke plekken voor IT-outsourcing geweest. Veel grote technologiebedrijven zoals Apple, IBM, Microsoft en Google hebben hun ontwikkelingscentra geopend in Wit-Rusland, Oekraïne, Tsjechië, Polen en andere Oost-Europese landen. Behalve Tech Giants huren MKB’s uit de VS en de EU ook softwareontwikkelaars in van meer dan 2500 IT-outsourcingbedrijven in Oost-Europa.

Wat maakt Oost-Europese IT-outsourcingbedrijven zo aantrekkelijk? De uitzonderlijke kwaliteit van IT-diensten, divers gebruik van technologieën en tools, ontwikkeling van effectieve en robuuste oplossingen voor verschillende industrieën, goede beheersing van de Engelse taal zijn slechts enkele voordelen die bedrijven kunnen plukken van Oost-Europese IT-outsourcingbedrijven.

In dit artikel leest u waarom u uw softwareontwikkeling moet uitbesteden aan Oost-Europese landen en hoe u tegen redelijke kosten professionele softwareontwikkelingsteams kunt inhuren.

Overzicht van de markt voor softwareontwikkeling in Oost-Europa

De Oost-Europese IT-sector kan bogen op een uitgebreide talentenpool met meer dan 1,3 miljoen ontwikkelaars. Volgens Koppelingoverschrijdt het aantal IT-bedrijven in deze regio de 2.500.

Een groot aantal IT-bedrijven in deze sector wordt niet alleen bepaald door de snelle ontwikkeling van de uitbestedingsmarkt, maar ook door een solide basis van STEM-onderwijsnormen die in de Sovjetperiode in Oost-Europese landen zijn vastgelegd.

De meest populaire technische universiteiten die hooggekwalificeerde technici en ingenieurs opleiden zijn:

 • De Nationale Technische Universiteit van Oekraïne
 • Wit-Russische Staatsuniversiteit voor Informatica en Radio-elektronica
 • AGY Universiteit voor Wetenschap en Technologie in Polen
 • Universiteit POLITEHNICA van Boekarest
 • De Warwas University of Technology en vele anderen.

In Oekraïne meer dan 16.000 technische specialisten afstuderen elk jaar. De afgestudeerden krijgen aan het einde van hun studie een behoorlijke en uitgebreide technische opleiding en praktijkervaring.

QS World University Rankings staten dat er 30 universiteiten zijn van de beste Europese onderwijsinstellingen in Oost-Europa, waaronder Wit-Rusland, Oekraïne, Tsjechië, Polen en anderen.

Bovendien hebben Big Tech-bedrijven hun eigen educatieve centra in Oost-Europese landen, zoals IBM-trainingen en -programma’s, Cisco-educatieve programma’s en vele anderen. Ze stellen technische specialisten in staat om op de hoogte te blijven van de nieuwste technologieën en ontwikkelingsbenaderingen.

Al deze educatieve mogelijkheden bieden Oost-Europese landen hoogwaardige specialisten die kunnen concurreren op de internationale markten voor softwareontwikkeling.

Voordelen van IT-outsourcing naar Oost-Europa

Oost-Europese landen bieden een breed scala aan outsourcingdiensten, van softwareontwikkeling tot IT-personeelsuitbreidingsdiensten. Hier zijn de 6 belangrijkste redenen om voor deze regio te kiezen boven andere outsourcingbestemmingen over de hele wereld.

 1. Innovatieve ontwikkeling

Softwareontwikkelaars uit Oost-Europese landen blijven op de hoogte van de nieuwste innovaties en technologieën die ze met succes implementeren in softwareontwikkeling op maat. Ze maken bijvoorbeeld actief gebruik van de nieuwste technologieën bij de ontwikkeling van dergelijke softwareoplossingen zoals Internet of Things (IoT), Artificial Intelligence (AI), Machine Learning (ML), Augmented and Virtual Realities (AR / VR), Big Data-analyse , en vele anderen.

 1. Internationale talentenpool

Software-outsourcingbedrijven in Oost-Europa hebben een uitgebreid aanbod van hoogopgeleide specialisten in de meest populaire softwareontwikkelingsgebieden. Het zal geen probleem zijn om experts te vinden die de meest effectieve, krachtige en nieuwste ontwikkelingstools gebruiken voor aangepaste mobiele, web- of desktopontwikkeling.

Bovendien, als een bedrijf een specifieke app of software moet ontwikkelen, kunnen Oost-Europese IT-outsourcingbedrijven hen eng gerichte specialisten leveren, afhankelijk van de branche.

 1. Lagere ontwikkelingspercentages

De Oost-Europese regio bestaat uit economisch ontwikkelingslanden. Het betekent dat de softwareontwikkelingstarieven en andere diensten goedkoper zullen zijn dan in de meest ontwikkelde landen. Tegelijkertijd hebben deze landen een sterke opleidingsachtergrond die uit het verleden is geërfd. Hierdoor krijgen klanten een aantrekkelijke combinatie van expertise, kwaliteit en prijs.

Bovenal, wanneer een bedrijf zijn softwareontwikkeling uitbesteedt of gebruikmaakt van personeelsvergrotingsdiensten, zijn alle extra kosten die ze zouden moeten betalen voor kantoorhuur, apparatuur, het inhuren van specialisten en vele andere uitgaven uitgesloten.

beste europese landen voor softwareontwikkelaars

 1. Geografische nabijheid

Veel bedrijven uit de EU die een softwareontwikkelingspartner kiezen, geven er de voorkeur aan deze in de buurt te hebben. Oost-Europese landen zijn slechts 2-3 uur vliegen van elk West-Europees land, waardoor deze locatie een perfecte keuze is voor nearshore outsourcing. Bovendien is reizen op een andere manier door Europa best handig en heeft het goed ontwikkeld openbaar vervoer en wegen.

 1. Hoog niveau van Engelse taalvaardigheid

Oost-Europese software outsourcing bedrijven besteden veel aandacht aan de kwalificatienormen van hun medewerkers. Ze moedigen hun ontwikkelaars aan om cursussen en softwareconferenties bij te wonen. Een aspect waar ze zich vooral op concentreren, zijn de Engelse taalvaardigheidspercentages van hun werknemers. Hiervoor organiseren ze Engelse cursussen in de kantoren die IT-medewerkers in hun vrije tijd kunnen bijwonen, en zetten ze beloningssystemen op voor die werknemers die hun Engels upgraden om het beter en vloeiender te maken.

 1. Culturele fit

De Oost-Europese moderne cultuur is gericht op Europese waarden en de lokale bevolking heeft een vergelijkbare mentaliteit als westerlingen. Daarom wordt de interactie met de uitbestede teams en hun klanten niet belemmerd door culturele eigenaardigheden zoals stiptheid, conflictoplossing, teambeheer en andere problemen.

Softwareontwikkeling in Oost-Europa: toplanden om IT-projecten uit te besteden

Bij het kiezen van een software-outsourcingbedrijf moeten bedrijven overwegen welk deel van hun softwareontwikkelingsproces ze willen uitbesteden, budget, talentenpool, locatie van het bedrijf en enkele andere aspecten.

Dit zijn de beste Oost-Europese landen om softwareontwikkeling uit te besteden.

Polen

 • Aantal IT-professionals: 295.300+
 • Aantal IT-bedrijven: 1.300+
 • Populaire programmeertalen: Java, SQL, Python, C ++
 • Populaire ontwikkelingsgebieden: algoritmen, tutorials, Shell
 • Tech steden: Krakau, Wroclaw, Warschau, Lodz

Polen is een van de snelst groeiende economieën in Oost-Europa. Dit land heeft een brede talentenpool van experts op het gebied van softwareontwikkeling met 8 ontwikkelaars per 1000 inwoners. De omzet van Polen in de tech-sector komt voornamelijk uit IT-diensten, softwaredistributie en verkoop van apparatuur. De technologiemarkt zal naar verwachting in 2023 $ 13 miljard bereiken met een consistente groei van 50-10% per jaar.

Diensten in Polen zijn erg populair bij West-Europese bedrijven, omdat de ontwikkelaars de Engelse, Duitse, Franse en Spaanse talen goed beheersen.

Oekraïne

 • Aantal IT-professionals: 200.000+
 • Aantal IT-bedrijven: 5.000
 • Populaire programmeertalen: Ruby, Java, Python, PHP, .Net
 • Populaire ontwikkelingsgebieden: gedistribueerde systemen en beveiligingsontwikkeling, FinTech, e-commerce, Enterprise-ontwikkeling
 • Tech steden: Kiev, Kharkiv, Dnipro, Lviv, Odessa

Oekraïne is een van de Oost-Europese landen die vaak in de toplijsten van wereldwijde IT-outsourcingbestemmingen terechtkomt. De overheid ontwikkelt actief de IT-sfeer door het juridische systeem en de financiële regelgeving te vereenvoudigen, waardoor ze gemakkelijker toegankelijk worden voor internationale bedrijven. Volgens Koppeling, werken de belangrijkste Oekraïense IT-outsourcingbedrijven in de e-commerce, de bedrijfssector en de fintech-sector.softwarebedrijven in europa

Wit-Rusland

 • Aantal IT-professionals: 55.700
 • Aantal IT-bedrijven: 1.500
 • Populaire programmeertalen: Java, .NET, PHP, C ++, JavaScript
 • Populaire ontwikkelingsgebieden: Maatwerk software ontwikkeling, eCommerce, Banking & Finance.
 • Tech steden: Minsk, Brest, Vitebsk, Mogilev

De Wit-Russische IT-sector is een relatief nieuwe entiteit. Hoewel Wit-Russische IT-outsourcingbedrijven hun diensten verlenen aan klanten uit meer dan 50 landen over de hele wereld. En het aantal programmeurs stijgt gestaag met de dichtheid van 6 programmeurs per 1000 inwoners in het land.

De meeste Wit-Russische IT-outsourcingklanten halen de VS en Canada met 45% en West-Europese landen met 30%. Wit-Russische IT is grotendeels gericht op outsourcing en IT-outsourcingbedrijven maken 60,5% van de Wit-Russische IT-sector uit.

Roemenië

 • Aantal IT-professionals: 119.100
 • Aantal IT-bedrijven: 430+
 • Populaire programmeertalen: PHP, Java, JavaScript, .Net
 • Populaire ontwikkelingsgebieden: Webontwikkeling en FinTech
 • Tech steden: Boekarest, Cluj Napoca, Timisoara, Brasov, Iasi, Sibiu

De IT-markt van Roemenië is een van de snelst groeiende in het land. Verwacht wordt dat de IT-sector in Roemenië zal toenemen tot 12% van het BBP in 2025 van de huidige 6% van het BBP. Als lid van de EU is Roemenië een van de leidende outsourcingmarkten in Europa, voornamelijk gericht op het outsourcen van diensten naar de VS en Europa. Het werd gerangschikt op de 28e plaats in de 2019 Global Services Location Indel door AT Kearney, zijnde gelabeld als een “outsourcing valley” door haar internationale partners.

Tsjechië

 • Aantal IT-professionals: 165.000
 • Aantal IT-bedrijven: 700+
 • Populaire programmeertalen: Java, Javascript, PHP
 • Populaire ontwikkelingsgebieden: Webdesign en ontwikkeling
 • Tech steden: Praag, Brno, Olomouc, Ostrava

Tsjechië is een ander EU-lid met een grote technische capaciteit. Hightech is een van de belangrijkste industrieën in Tsjechië en de IT-export heeft $ 1,78 miljard bereikt. Haar gerangschikt 27e van de 82 landen met “algemene technologische paraatheid”. Het land heeft een snelgroeiende pool van technologisch talent met elk jaar 7.000 afgestudeerden in technologie en 10 ontwikkelaars per 1000 inwoners in dichtheid.

Conclusie

Oost-Europa is een van de meest aantrekkelijke bestemmingen voor het uitbesteden van IT-diensten. Deze regio omvat een aantal landen die worden beschouwd als de wereldleiders op het gebied van uitbestede softwareontwikkeling en levering van andere IT-diensten. Ze bieden hun klanten professionele en innovatieve diensten voor de ontwikkeling van software op maat.

Veel Amerikaanse en EU-bedrijven geven de voorkeur aan Oost-Europese softwareontwikkeling omdat ze de ontwikkelingskosten aanzienlijk kunnen verlagen en een hoogwaardige oplossing kunnen krijgen die is uitgerust met de nieuwste technologieën en ontwikkeld door zeer deskundige professionals.

CreditSource link

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

Pan-Belgium
Logo
Enable registration in settings - general
Compare items
 • Total (0)
Compare
0