Linux GUI-apps uitvoeren op Windows 10 met WSL en WSLg

Veel mensen hebben X-servers en X410 op hun Windows 10-machines geïnstalleerd en in de loop der jaren heel mooie X Server-setups met WSL gehackt. Die ondersteuning is nu echter officieel en komt zeer binnenkort naar Windows. Het zit al in Windows 10 Insiders Dev en bevindt zich in builds 21364 of hoger. (Voer Winver uit om te zien welke versie van Windows u heeft.)

Als u het wilt uitproberen, hoeft u alleen maar “wsl –update” uit te voeren vanaf de opdrachtregel en u bent klaar. Als je al 21364 hebt, maar nog geen WSL hebt geïnstalleerd, is het nog gemakkelijker om nu aan de slag te gaan. (Volledige details over GitHub omdat het geheel ook open source is!)

wsl --install -d Ubuntu

Het beste van dit alles is dat je gewoon Linux GUI-apps in je distro installeert met apt install zoals je al zou doen, en ze verschijnen automatisch in het Windows Start-menu!

Sterker nog, als je een mooie GPU hebt, kun je WSLg draaien op een systeem met virtuele GPU (vGPU) ingeschakeld voor WSL, zodat je kunt profiteren van hardwareversnelde OpenGL-rendering. Hieronder vindt u een preview-driver die WSL ondersteunt van elk van onze partners.

Hier is de Dolphin Emulator die wordt uitgevoerd op mijn Surface Book 3-laptop op de NVidia vGPU met ~ 60 fps.

Dolphin op WSL onder Windows 10 met 60 fps

U kunt zelfs Chrome, Edge of Teams uitvoeren onder Linux op Windows 10 met WSLg.

Dit is meer dan alleen X Server-ondersteuning. De gemeenschap is op weg naar Wayland als een eenvoudigere X, maar er is ook Weston om te beschouwen als een geweldige componist om op voort te bouwen. Weston had al een RDP-backend (Remote Desktop Protocol) en kon deze gebruiken met FreeRDP. Maar Windows heeft al Windows Virtual Desktop dat zowel RDP RAIL (Remote Application Integrated Locally) als VAIL (Virtualized Application Integrated Locally) gebruikt voor het optimaliseren van transport over VM (lokale) grenzen versus netwerkgrenzen. Er is een geweldige blogpost over WSLg Architecture hier door Steve Pronovost.

diagram-beschrijving-automatisch gegenereerd

Dit alles betekent meer dan alleen X-apps, WSLg werkt met OpenGL-apps en werkt verbazingwekkend goed op systemen met een GPU die WDDMv3.0 ondersteunt. De voorbeeldstuurprogramma’s waarnaar hierboven wordt verwezen, worden uiteindelijk automatisch in Windows Update verzonden wanneer dit allemaal algemeen beschikbaar is.

Tot slot is er interessant om mee te koken bij Canonical (Ubuntu) hun aangepaste WSL2-specifieke distro voor Ubuntu op Windows! Het is voorlopig in preview:

De Ubuntu op Windows Community Preview zal enkel en alleen wees beschikbaar via deze link naar de Microsoft Store. U kunt de Community Preview niet vinden door in de Microsoft Store te zoeken.

En tot slot, hier zijn enkele antwoorden op enkele van uw “ja, maar u kunt DIT doen?” vragen over het uitvoeren van Linux GUI-apps op Windows 10.

Kun je The Gimp draaien onder WSLg?

Ja. Weet wel dat dingen in WSLg er het beste uitzien onder DPI-schaalverdeling met ronde getallen. Ik ben hier 200. Het zal terugkijken op 175% of iets fractioneels, tenzij u expliciet WESTON_RDP_DISABLE_FRACTIONAL_HI_DPI_SCALING = true inschakelt in uw /mnt/c/ProgramData/Microsoft/WSL/.wslgconfig. Maar geloof me, blijf bij ronde getallen.

EzndJavUYAErYqb

Kun je Wine (Wine Is Not an Emulator) draaien om Windows onder WSLg onder Linux onder Windows te draaien?

Absoluut. Hier draai ik Internet Explorer (na het installeren van Gecko) onder Wine onder WSL in Ubuntu op Windows. Waarom niet?

EznjLMtVgAA3oeP

Hoe snel is het? Hier gebruik ik Windows 3.1 geëmuleerd in Javascript met behulp van PCJS onder WSLg binnen Edge voor Linux op Windows 10. Het is erg snel.

EznlBT0VkAIQD3W

Werkt PulseAudio?

Helemaal. Uit de doos. Het genie van de architectuur is dat er al een WSLg System Distro is ingesteld (dit betekent dat het robuuster is en je de instellingen niet kunt verknoeien en per ongeluk iets kapot kunt maken) dat alles heeft voorbereid en werkt.

Conclusie

Als je dit niet leuk vindt of als je denkt dat dit belachelijk voor je is, dan heb je waarschijnlijk geen probleem dat dit voor je oplost. Voor mij maakt dit mijn Windows-machine gewoon een geweldige Linux-desktop en bovendien een geweldige Windows 10-desktopmachine, zonder de overhead of het gedoe van een Linux-VM. Met WSLg kunt u andere IDE’s uitvoeren, zoals gedit, op JetBrains gebaseerde editors, gvim, enz., Om uw Linux-applicaties op een krachtige manier te testen, bouwen en debuggen. U kunt VS Code ook op Windows uitvoeren zoals ik dat doe en gebruik VS Code op afstand om met WSL / Linux te praten.

Ga maar lezen over WSLg en probeer het zelf! Bekijk ook zeker het werk van Pengwin Linux en de mensen bij Whitewater Foundry doen als hun distro werkt al met WSLg uit de doos!


Sponsor: Bouw uw apps waar uw klanten zijn. Oracle for Startups levert een bedrijfscloud zonder lock-in, zodat u met vertrouwen achter elke klant aan kunt. Kom meer te weten.

Over Scott

Scott Hanselman is een voormalig professor, voormalig hoofdarchitect in financiën, nu spreker, consultant, vader, diabetespatiënt en Microsoft-medewerker. Hij is een mislukte stand-upstrip, een cornrower en een boekauteur.

facebook
twitter
abonneren
Over Nieuwsbrief

Hosting door
Gehost in een Azure App Service

CreditSource link

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

Pan-Belgium
Logo
Compare items
  • Total (0)
Compare
0
Shopping cart